ALLERGIA-INFO 3
A MOBIL- ÉS A CSÓKALLERGIÁRÓL
+ POLLENNAPTÁR!

Kedves Kolléganő,

kedves Kolléga Úr,

köszönjük, hogy hírlevelünket olvassa!

Küldeményünk az allergiás megbetegedések felismerésének és kezelésének napi praxisához nyújt plusz információkat – jól dokumentált extrém allergiák ismertetésével és az aktuális pollennaptárral.

Image
 

Extrém allergiák 3.: Mobiltelefon-allergia és csókallergia

Az allergiás betegségek gyógyítása során a kórelőzmény felvétele általában kevés meglepetéssel jár, a beteg beszámolójából gyakran kiderül a kiváltó ok, és az eset könnyen besorolható a leggyakoribb allergiás kórképek valamelyikébe. Ám nem mindig van ez így.

Image

Az alábbiakban Dr. Rónai Zoltán tüdőgyógyász–allergológus főorvos olyan jól dokumentált allergiakiváltó okokat mutat be, melyek ritkán ugyan, de előfordulhatnak. Azért fontos tudnunk ezekről, hogy az ilyen kiváltó okokról beszámoló beteg szavait ne hitetlenkedve fogadjuk, és minden figyelmünket a gyógyítására fordíthassuk.

Mobiltelefon-allergia

A mobiltelefonok okozta allergiás kontakt dermatitiszekről szóló beszámolók 2000-től jelentős mértékben megszaporodtak  mind a felnőttek, mind a gyermekek körében. A tünetek elsősorban a telefonnal kapcsolatba kerülő bőrfelületeken, az arcon és a fülön jelentkeznek.

Kiváltójuk legtöbbször a nikkel és a króm (ritkábban a kobalt és a palládium), ami a telefon műanyag alkatrészeiből oldódik ki (Richardson C, et al. Pediatric Allergy Immunology and Pulmonology 2014; 27(2): 60-69). A telefon védőtokja és a képernyővédő fólia is okozhat kontakt dermatitiszt. Az olcsó mobiltelefonok ugyanolyan gyakran váltanak ki tüneteket, mint a drágábbak.

Csókallergia

A klasszikus mesében a herceg megcsókolja az elalélt királykisasszonyt és ő magához tér (Grimm J, Grimm W. Kinder- und Hausmärchen, 1812), a való világban azonban néha drámaibb forgatókönyv is megvalósulhat: a fiatal lányt megcsókolják, elveszíti az eszméletét és meghal. A csókallergia hátterében valójában súlyos ételallergia áll, amit a partner által korábban elfogyasztott ételek – a leggyakrabban földimogyoró, rákok vagy kagylók, ritkábban méz – okozhatnak.

Steensma számolt be 2003-ban egy esetről, amikor egy fiatal nő, aki tudta hogy a rákféleségek megérintésekor csalánkiütéses lesz, súlyos anafilaxiás reakció miatt került a sürgősségi osztályra, miután a barátja megcsókolta. Kiderült, hogy a fiatalember közvetlenül a csók előtt elfogyasztott néhány garnélarákot.

Fontos tájékoztatni az ételallergiás betegeket arról, hogy a tünetek nemcsak az étel elfogyasztásakor jelentkezhetnek, hanem már akkor is, ha a beteg megérinti az ételt, esetleg megérint valakit, aki azt az ételt elfogyasztotta, vagy csókolózik valakivel, aki az ételből evett (Steensma DP, Mayo Clin Proc 2003; 78(2): 211-222).

2016-ban ismét felelevenítették a betegtájékoztató irodalomban (Smith G, Allergic Living 2016. július 18.) annak a 20 éves asztmás, földimogyoróra és kagylóra allergiás kanadai lánynak az esetét, aki 2012-ben egy csók után vesztette el az eszméletét. A lány bulizni ment az új barátjával, de néhány ital és füves cigi után inkább felmentek a fiú lakására, ahol a fiú még belépett a konyhába, gyorsan bekapott fél marék földimogyorót, hogy csillapítsa az éhségét, majd visszament a hálószobába, és megcsókolta a lányt. A súlyos anafilaxiás reakció gyorsan kezdődött, a sürgősségi osztályra még beértek, de a lány életét már nem tudták megmenteni.

Tanulság: az ételallergiás beteg ne csókolózzon ismeretlenekkel, de ismerősökkel is csak akkor, ha tudja, mit ettek aznap.

* * *

Fontos, hogy légúti allergiás kórképek és allergiás bőrbetegségek esetén hatékony, álmosító mellékhatástól mentes antihisztamint válasszunk. A bilasztin nem álmosít, nem rontja a szellemi teljesítményt és az autóvezetési képességet, ezért jó választás lehet.

Image

* * *

Reméljük, hasznosnak találta hírlevelünket. Kérjük, kísérje figyelemmel a hamarosan érkező következő részt is!

Image
Image
 

2040 Budaörs, Neumann János u. 1.
Tel.: (+36-23) 501-301, Fax: (+36-23) 501-300

Image
LEN2018#14466#